Default

Muzikanten uit Zeeland: Een overzicht van de muzikale traditie in Zeeland

Muzikanten uit Zeeland

 

Zeeland is een van de kleinste en dunst bevolkte provincies van Nederland. Er wonen minder dan 200.000 mensen en de totale oppervlakte bedraagt slechts 133 km². Je zou kunnen denken dat deze geringe omvang de muzikale ontwikkeling in Zeeland beperkt, maar er blijkt een grote muzikale traditie te bestaan. Zeeland is in de loop van haar geschiedenis door verschillende golven van kolonisten bewoond geweest. Vroege kolonisten uit de 7e eeuw brachten Keltische tradities naar de regio, later gevolgd door Normandiërs die rond 1100 na Christus arriveerden. Sommige delen van Zeeland blijven landelijker dan andere vanwege de heuvelachtige topografie. Naast deze historische invloeden waren er nog twee belangrijke factoren die bijdroegen tot de unieke en diverse Zeeuwse muziekcultuur: ten eerste ontwikkelden zich door de omvang en compactheid van Zeeland veel verschillende soorten volksmuziek in verschillende buurten in de provincie; ten tweede – en dat is misschien wel het belangrijkste – betekende de ligging op het Hollandse vasteland dat Zeeland gemakkelijk toegang had tot plaatsen waar eeuwenlang Europese klassieke muziek werd ontwikkeld: Amsterdam en Leiden (twee van Nederlands oudste steden). Echter kan u hier terecht voor muzikanten uit Zeeland, lees verder voor meer informatie over muziek uit Zeeland.

Nederlandse volksmuziek in Zeeland

De Nederlandse volksmuziek in Zeeland kan worden onderverdeeld in drie verschillende maar verwante typen: de traditionele, de wereldlijke en de kerkelijke muziek. Het traditionele type Nederlandse volksmuziek is een muziek die zich in de loop der eeuwen op natuurlijke wijze heeft ontwikkeld, zonder invloed van buitenaf, en die van mond tot mond is doorgegeven. Dit type komt voor in Zeeland en is zeer divers, maar kan in het algemeen worden onderverdeeld in: de muziek van de Lage Landen (gefolk) – d.w.z. de Nederlandse taal – en de Brabantse stijl. De Brabantse stijl vindt zijn oorsprong in de muzikale tradities van Brabant, dat een groot deel van het moderne Nederland omvatte, maar ook van delen van België. De Brabantse stijl wordt gekenmerkt door melodieën, ritmische patronen en harmonieën. Hij is nauw verwant aan de muziek van Vlaanderen, die werd beïnvloed door de middeleeuwse muziek van West-Europa. In Zeeland is de Lowlandsstijl vooral te vinden in het westen en zuidwesten van de provincie. Daar is de Lowlandsstijl niet alleen een muzikale traditie, maar ook een integraal onderdeel van de cultuur en de lokale economie. Dat komt omdat de Lowlands (Nederlandse) stijl een muziekvorm is die in de regio in de Middeleeuwen is ontstaan. De Lowlands (Nederlandse) stijl is een zeer oude en waardevolle traditie die nog steeds springlevend is. In zekere zin is de Lowlands (Dutch) stijl een levende traditie die gecomponeerd en uitgevoerd moet worden, maar ook van generatie op generatie moet worden doorgegeven. De Lowlandsstijl is dus niet alleen een muzikale traditie, maar ook een culturele traditie. De Lowlandsstijl komt in Zeeland niet alleen voor in het westen en zuidwesten van de provincie, maar ook in het oosten, waar hij nauw verwant is aan de Brabantse stijl.

klassieke muziek in Zeeland

De muzikale traditie van Zeeland en Nederland als geheel is sterk beïnvloed door de Europese klassieke traditie. De laatste en meest invloedrijke invloed kwam van Berlioz, die Nederland in 1837 bezocht. Dit leidde enerzijds tot een geleidelijke ontwikkeling van de Nederlandse en vooral Zeeuwse muziek en anderzijds tot de ontwikkeling van een nationale romantische muziek. Deze ontwikkeling hangt nauw samen met de romantische beweging op literair gebied (zie hieronder) en de opstand in kunst, literatuur en filosofie die volgde op de Franse revolutie. De nationalistische beweging in Nederland werd sterk beïnvloed door de beweging in België en delen van Duitsland. In de tweede helft van de 19e eeuw werd de zich ontwikkelende romantische muziek in Nederland en Zeeland sterk beïnvloed door de Duitse componist Mendelssohn Bartholdy. Zijn muziek werd tijdens concerten in Nederland uitgevoerd. In het begin van de 20e eeuw werd het werk van Nederlandse componisten ook sterk beïnvloed door Duitse muziek: de invloed van de Duitse muziek was vooral sterk in de periode 1880-1920, maar er bleef enige invloed tot in de jaren 1930. In deze periode was vooral de muziek van de Nederlandse componist Arthur van Gehuchten van invloed. De laatste dertig jaar wordt de klassieke muziektraditie in Zeeland gekenmerkt door de invloed van de Franse componist Jean Françaix, met zijn lyrische muziek en moderne strijkkwartetten.

Conclusie

In de afgelopen eeuwen zijn er in Zeeland veel belangrijke culturele krachten geweest die de muziek hebben beïnvloed. De eerste is de Keltisch-Germaanse traditie die werd doorgegeven door de vroege kolonisten, die later werd beïnvloed door de klassieke muziek. Vervolgens kwam de invloed van de romantische muziek, die sterk beïnvloed werd door de klassieke muziek en die in de jaren twintig van de vorige eeuw tot een hoogtepunt kwam. Ten slotte ontwikkelde zich in de tweede helft van de 20e eeuw een nieuwe populaire muziek die sterk werd beïnvloed door rockmuziek en dansmuziek. Hoewel elk van deze muzikale tradities nog steeds zeer goed ontwikkeld is, is er ook een duidelijke verschuiving naar een nieuwe en prominente hedendaagse muziek.

Comments Off on Muzikanten uit Zeeland: Een overzicht van de muzikale traditie in Zeeland